Beginnen met stamboomonderzoek
Stamboomonderzoek begint bij Uzelf. Het is verstandig eerst zelf zoveel mogelijk informatie in de directe omgeving en eerste generaties te verzamelen; uw eigen gezin, ouders en grootouders. Misschien zijn er in uw familie ook documenten en fotomateriaal bewaard gebleven dat u kan helpen bij het opbouwen van informatie over uw stamboom. Bidprentjes, trouwkaarten, overlijdensberichten, geboortekaartjes en krantenknipsels kunnen veel genealogische informatie bevatten.
Ook zijn er wellicht nog mensen van een oudere generatie die uw familie kennen of gekend hebben en beschikken over anekdotes en/of documenten.
Uw zoektocht naar informatie zal u ongetwijfeld naar archieven leiden. Deze archieven zijn heden ten dage van rijkswege opgezet en zijn een belangrijke bron van informatie. Net als mensen van nu komen voorouders in officiële domenten voor. Vele archieven hebben de documenten gedigitaliseerd en op Internet beschikbaar gesteld.
Vanaf 1811 werden in grote delen van het Koninkrijk de burgerlijke standen ingevoerd; iedere burger werd verplicht om binnen gerede tijd aangifte in zijn/haar gemeente te doen van wijzigingen in de persoonlijke omstandigheden zoals geboorte, huwelijk en overlijden. Later kwam in 1850 het bevolkingsregister hetwelk tot op de dag van heden wordt bijgehouden. Deze archieven zijn de belangrijkste bronnen voor de voor de laatste paar eeuwen. Vóór die tijd is men aangewezen op de kerkelijke registers waar dopen, trouwen en begraven in werden opgetekend. De zogenaamde DTB registers. Let wel op dat ingevolge de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) de gegevens na een zekere periode pas openbaar worden.
Dan, afhankelijk van de periode waarin uw voorouder leefde zijn er nog talrijke bronnen; pachters, armenzorg, beroepen (gildeboek).
In onderstaande trefwoorden kunt u nader ingaan op de diverse bronnen, benamingen en Internetopzoekingen.